ModrákKain, březen 2001 Zdá se, že dvacátý třetí březen byl na bigbít dobrý den. Mihotavé paprsky slunce se, v této době sice ještě téměř neznatelně, ale přece nezadržitelně, prodíraly mraky plujícími jarní oblohou a ohřívaly budící se přírodu. Jemný opar se vznášel nad lesknoucími se zrcadly kaluží, odrážejícími nejen jemně se obalující kadeře stromů, ale i ztrhaný držky členů Maria Scare, táhnoucích aparaturu do Kaina. Ty schody jsou s padesátikilovýma bednama fakt síla, aspoň že je členů kapely tolik. S určitou úlevou a škodolibým zadostiučiněním je vzpomínáno na dobu folkovýho dua. To by se určitě zvládalo hůř, odnosit kompletní sadu bicích, basovej a dva kytarový aparáty a tři kytary! I když, proč vlastně ... (Jo, Maria Scare přijme dívčí sbor, má to takový specifický podmínky - mimo jiný například zvednout v trhu aspoň padesát kilo, ale o tom jinde).
Příprava tentokrát byla pečlivější než jindy, Modrák přinesl čtyři Čtyři růže 0,75 l, takže se členové Maria Scare dobře naladili. Dokonce i několik předešlých zkoušek kapely bylo věnováno přímo jen tomuto vystoupení! Zato se vynechala zvuková zkouška. Po zaplnění klubu návštěvníky a proběhnutí několikanásobné akademické pětiminutovky skupina konečně spustila a to přímo tak, jak ji pozornější příznivci dobře znají - rovnou improvizací. Po sérii rychlých úvodních songů obsahující i jedinou anglosaskou píseň v repertoáru kapely " I'm Gonna Say" se zdá, že atmosféra začíná dosahovat prvního z vrcholů. (V tu chvíli ještě nikdo netušil, že dnes půjde o multiorgastický večer). Díky tomu, že v místnosti konečně začali všichni hulit, přestala být znatelná absence umělé mlhy, na kterou jsme byli od Maria Scare v Kainu zvyklí. Jaký bude ovšem vývoj v budoucnu je otázka, protože nejenže v klubu už vyvíječ mlhy není, ale navíc většina kouřících členů kapely kouřit přestala a žádný nový zatím nezačal. V tuto dobu ovšem mohli návštěvníci vychutnávat kompletní estetický zážitek z hudby i místního světelného parku. Skupina hraje evidentně ve výborné formě a tak to vypadá, jako by druhý vrchol (závěrečná píseň první série "Faun") následoval nedlouho po začátku; a to přesto, že první polovina večera trvala skoro hodinu!
Po nutném občerstvení (Čtyři růže) jdou členové Maria Scare do druhé poloviny s ještě větší vervou a je tu jeden vrchol za druhým. Modrákovo nezvykle téměř countryové sólo na harmoniku s neobvyklým doprovodem celé kapely ("Pro tvoje vlasy"), Petrova emotivní sóla v neobvyklých tóninách, Víťův doprovod na foukačku, připojující se ve chvíli kdy to nikdo nečekal a nekončící ve chvíli, kdy na to čekal každý ("Mr Stín"), Modrákovo desetiminutové bubenické sólo. Zdá se, jako by ožívala atmosféra i zvuk, který známe z nahrávek koncertů třeba Livin' Blues! Po hromadné improvizaci všech na konci poslední písničky ("Golem") nastává slavnostní chvíle večera. Je předána modrá deska Modrákovi "zaprodaných" 40 let u příležitosti nějakého životního jubilea. Po občerstvení (Čtyři růže) následuje ještě třetí polovina koncertu a to opět nezvykle. Přichází Modrákův dávný spoluhráč Páter a zpívá s Maria Scare a s přehledem pár písní od skupin, hrajících v době nejvěší slávy stylu, jaký hraje i Mařena. Pro posluchače je to neobvyklý zážitek. Slyšet od Maria Scare hrát skladby Black Sabbath, Nazareth, Kiss, nebo i jakékoliv jiné cizí kapely veřejně nebylo v posledních šesti letech vůbec možné! Po dalším osvěžení (Čtyři růže) ovšem hudba nekončí, jamuje se na zemi, jednotliví hudebníci si prohazují nástroje a hrají a zpívají s návštěvníky koncertu - prostě pohoda, na jakou jsme z posledních vystoupení Mařeny zvyklí. A tak zábava pokračuje do pozdních brzkých ranních hodin. V podstatě až do chvíle, kdy někteří členové skupiny museli velmi rychle odběhnout na čerstvý vzduch (Čtyři růže).
Zakončení večera bylo klasické - klopýtavé vynesení aparatury po schodech z klubu, naštěstí tentokrát s pomocí rozjařených fanoušků. Kdo chtěl pokračovat v jízdě, klidně mohl - v Kainu se, když je zábava, nezavírá a tak jste si mohli třeba s Modrákem připít na zdraví. Kdo tento večer nezažil, může jen litovat. Ale nemusí dlouho - Maria Scare hraje v Kainu každej měsíc!...
Zdá se, že třiadvacátej březen byl na bigbít dobrej den.